Ztráta vlasů po létě... pomoc!

 

Zpráva, která vás možná překvapí: období, kdy lidé nejvíce hledají na internetu fráze spojené s vypadáváním vlasů, je bezprostředně po létě. Od konce srpna až do konce listopadu je zájem lidí o téma vypadávání vlasů mnohem větší než v ostatních měsících roku. Tato informace je velmi důležitá, protože umožňuje přesně určit, kdy očekáváme ztrátu vlasů.

Každý z nás čelí této sezónní změně různým způsobem, takže je těžké určit, jak dlouho trvá sezónní vypadávání vlasů. Pokud však uděláme obecný průměr, můžeme říci, že jev trvá od dvou do tří týdnů.

Proč je ztráta vlasů po létě tak častá?

EVOLUCE

Podle některých studií je tento trend především spojen s evolučními aspekty: během zimy skutečně potřebujeme "těžký kožich", který nás chrání před chladem. Tento kožich začíná řídnout, když teploty stoupají, právě proto, že ochrana již není potřebná. Tento jev je také známý jako "výměna srsti" a v dnešní době se projevuje ztrátou vlasů.

VYSTAVENÍ SLUNCI

Dalším rozhodujícím faktorem, který přispívá ke ztrátě vlasů v tomto období roku, je určitě vystavení slunečním paprskům. Je známo, že slunce stresuje naše vlasy, ke kterým pak přidává mořská sůl a časté mytí, typické pro toto období roku. Během léta se stává, že pokožka se zahřeje a rovnováha pokožky hlavy je narušena. Vystavujeme se více paprskům UVA a UVB, pokožka hlavy oslabuje a dehydratuje, což vede k tomu, že vlasy se stávají suchými a lámou se. Vystavením slunci také vyčerpáváme vitamín D, který je syntetizován skrze pokožku během vystavení paprskům UVA a zejména paprskům UVB.

SEZÓNNÍ VÝPADÁVÁNÍ VLASŮ

Je třeba vzít v úvahu fyziologickou obnovu vlasů (nazývanou sezónní vypadávání vlasů po létě), která nastává právě v tomto období. Vlasy, které v tomto období vypadávají, jsou ve fázi Telogen, tedy v konečné fázi jejich životního cyklu. To znamená, že další vlasy jsou připraveny růst a během několika týdnů vyrostou z pokožky hlavy. Důležitou poznámkou je, že vlasy ve fázi Telogen, když vypadnou, mají na konci bílou kuličku: je to zcela normální a není důvod k obavám. Na druhou stranu vlasy ve fázi Anagen, když vypadnou, mají končetiny neporušené a v tomto případě je doporučeno konzultovat se specialistou. V každém případě, protože jde o fyziologickou obnovu, situace se vrátí k normálu během několika týdnů. Existují však některé aktivní složky (například Serenoa Repens), které stimulují růst vlasů ve fázi Anagen a tím urychlují celý proces. Na druhou stranu by bylo zcela zbytečné užívat léky používané k boji proti plešatosti, protože jde o zcela odlišnou patologii.

Mimochodem, způsob, jak rozlišit sezónní vypadávání vlasů od androgenní alopecie, je hodnocení oblasti postižené vypadáváním: v případě sezónního vypadávání vlasů vypadají všechny vlasy, zatímco v případě androgenní alopecie postihuje pouze horní část pokožky hlavy a spánky. Nicméně, pokud by vypadávání vlasů nemělo během několika týdnů ustoupit a je zvláště vážné, doporučuje se konzultace se specialistou. To platí zejména pro muže mezi 16 a 25 lety, tedy období, kdy se projevují nejrychlejší a nejagresivnější formy androgenní alopecie.

Je možné, že sezónní vypadávání vlasů je překryto latentní formou plešatosti, která začíná projevovat první příznaky: v tomto případě víme, že rychlý zásah je zásadní.

Jak omezit sezónní vypadávání vlasů?

Zde je několik rad:

  • Pijte hodně vody a dodržujte zdravou a vyváženou stravu: tímto způsobem budou vaše vlasy revitalizovány.
  • Pravidelně masírujte pokožku hlavy, abyste podpořili okysličení vlasových cibulek a vytvořili základní podmínky pro růst vlasů.
  • Udržujte pokožku hlavy čistou pomocí jemného, regeneračního a zklidňujícího šamponu specificky pro obnovu fyziologické rovnováhy pokožky hlavy. Výběr správného šamponu pomáhá urychlit růst a snížit množství vypadávajících vlasů.
  • Doplňujte vitamín D, abyste udrželi vlasový folikul zdravý.
  • Pokud je to možné, noste pokrývku hlavy, abyste omezili vystavení pokožky přímému slunci.
  • Použijte lotion, který působí přímo na vlasovou cibulku, aby stimuloval růst vlasů, zesílil je a posílil (v tomto případě jsou indikovány extrakty z serenoa repens a mikrořas).
  • Doplňujte, abyste působili zevnitř: cílem je snížit hladiny DHT (jednoho z hlavních viníků vypadávání vlasů) a vyživovat vlasové vlákno.

Pozorujete v tomto období vypadávání vlasů? Dejte nám vědět, poradíme vám jaké vhodné přípravky používat.